Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Legnica
Nasi uczniowie na zagranicznych stażach – Austria, Hiszpania, Włochy

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Od 20 lutego do 21 marca uczniowie Technikum Nr 1 i Branżowej Szkoły I Stopnia Nr 3 wraz z opiekunami przebywają na 4-tygodniowym stażu zagranicznym. Uczestniczą w projekcie "Design your life! Styl w obiektywie i sztuka na talerzu" realizowanym w ramach programu Erasmus+.
Nasi uczniowie na zagranicznych stażach – Austria, Hiszpania, Włochy

Nasi uczniowie na zagranicznych stażach – Austria, Hiszpania, Włochy
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Nasi uczniowie na zagranicznych stażach – Austria, Hiszpania, Włochy
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.Nasi uczniowie na zagranicznych stażach – Austria, Hiszpania, Włochy
kliknij na zdjęcie, aby powiększyć.

Głównym założeniem projektu jest: "Mobilność osób uczących się i kadry w ramach kształcenia zawodowego".

W Austrii reprezentuje nas grupa techników fotografii i multimediów oraz techników żywienia i usług gastronomicznych pod opieką p. Małgorzaty Morgowicz.

We Włoszech staż odbywają technicy usług fryzjerskich/fryzjerzy wraz z opiekunem p. Ewą Bąk. Natomiast w Hiszpanii goszczą technicy żywienia i usług gastronomicznych/kucharze, będący pod opieką p. Anny Zarzeckiej.

Uczniowie Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego oprócz doskonalenia swoich umiejętności zawodowych pogłębiają również wiedzę na temat zwyczajów, historii i kultury krajów, w których przebywają.

 

 

Jaka jest największa atrakcja Kraju Basków?

Bilbao to największe miasto Kraju Basków - regionu, który może się pochwalić największą liczbą restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelin w Europie na kilometr kwadratowy. Ściągają tu nie tylko wielbiciele pięknych widoków, ale zainteresowani tutejszą gastronomią szefowie kuchni. Kuchnia tego regionu bazuje na ziemniakach i papryce, wykorzystuje też spore ilości czosnku i cebuli. Kusi obfitością owoców morza i ryb.

Charakterystyczne jest również to, że niemal wszystko ma chrupiącą panierkę. Ci, którzy lubią zajadać się białym pieczywem, będą wniebowzięci – pszenną bułkę podaje się nawet do ziemniaczanej tortilli. Zadziwia bogactwo pintxos – to miejscowa odmianę tapas bazującą na lokalnych produktach.

Co ciekawe, Kraj Basków do niedawna był jednym z najbardziej niebezpiecznych miejsc na mapie Europy. Przez 52 lata ETA usiłowała wywalczyć niepodległość, doszło tu do wielu zamachów terrorystycznych. Dziś Kraj Basków jest jedną z autonomicznych społeczności Hiszpanii – z własnym językiem urzędowym, parlamentem, rządem i prezydentem. Inwestycja Fundacji Guggenheima rozpoczęła przemianę Bilbao z portowego miasta w spokojne centrum Kraju Basków. Obok tradycyjnych barów otwierają się modne kawiarnie, a do restauracji ustawiają się kolejki.

Nasi uczniowie odbywają staże w siedmiu restauracjach zlokalizowanych w centrum Bilbao. Maciej pracuje samodzielnie w Kokken. Restauracja ta serwuje dania kuchni hiszpańskiej i śródziemnomorskiej. Wypowiedź Maćka: "W ciągu 2 tygodni spędzonych w restauracji KOKKEN, nauczyłem się sporządzać m.in. przegrzebki, miejscowe "croquetas", itp.

Atmosfera w pracy jest dobra, ludzie z którymi pracuję - mili. Zadania dostawałem różne: od obierania warzyw poprzez przygotowywanie półproduktów, aż po wydawanie gotowych potraw. Pracuję w grupie 4 osobowej. Jak w każdej restauracji są dni lepsze i gorsze.

Jednego dnia robi się mało, a drugiego po 17 porcji tego samego dania do jednego stolika. Nie żałuję decyzji wyjazdu" Oprócz Maćka, w jego restauracji jest jeszcze jeden młody stażysta, który przyjechał do Bilbao z Finlandii. Wiktoria vel "Mania" i Marta pracują w azjatyckiej restauracji "Panda". Do naszych uczennic dołączyła niedawno stażystka z Islandii. Dawid i Krzysiek praktykują w "Bocadero".

To niedawno otwarta restauracja, oblegana przez gości. Nasi stażyści mają ręce pełne roboty. Już teraz pracują w oparciu o oryginalne receptury napisane w języku hiszpańskim. Kasia i Julka dołączyły do ekipy "Txoko Berria".

Nasze dziewczyny dostają ambitne zadania: sporządzają samodzielnie desery, zupy, sosy, sałatki i dania zasadnicze. Atmosfera w pracy jest znakomita. Dominik z Martyną są w "Pacifico". Oni również są zadowoleni ze współpracy, a korzyści są obustronne. Martyna miała okazję nauczyć miejscowych kucharzy prawidłowego sposobu łączenia elementów "wilka". Dzięki niej urządzenie zaczęło właściwie pracować…

Nasz najmłodszy uczestnik projektu Kuba razem z Paulą dynamicznie dołączyli do zespołu restauracji "El Dinamico". Serwuje ona ponoć najlepsze hamburgery w Bilbao. Ala i Kacper znaleźli się w "Azkuna Zentroa" - Centrum Kultury, ponieważ tam właśnie zlokalizowana jest na kilku piętrach budynku, ich awangardowa restauracja "Yandiola". Menu tej restauracji czerpie z tradycji, tworząc typowe dania z najświeższych produktów sezonowych, ale w sposób innowacyjny i kreatywny. Kuchnia ta zapewne nie pozostawia nikogo obojętnym, a naszym uczniom dostarcza wiele ciekawych doświadczeń zawodowych.

Staż w Mediolanie

Po raz kolejny młodzież naszej szkoły bierze aktywny udział w Projekcie Erasmus+, który umożliwia im odbywanie staży zagranicznych. W tym roku pierwszy raz na staż wyjechali uczniowie kształcący się w zawodach: technik usług fryzjerskich oraz fryzjer.

Nasi stażyści praktykują we Włoszech a konkretnie w Mediolanie, który uznawany jest za jedną z europejskich stolic mody.

Praktyki są bardzo intensywne, ale jednocześnie rozwijające zawodowo i językowo. Erasmus+ daje również możliwość nawiązania nowych znajomości i poznawania kultury kraju, w którym przebywają stażyści.

Staż zawodowy w Wiedniu

 

Uczniowie naszej szkoły przebywający aktualnie w Wiedniu tak jak reszta uczestników projektu Erasmus+ za niedługo kończą swoją przygodę. W tym roku pierwszy raz uczestnikami są technicy fotografii i multimediów, ale oczywiście oprócz nich mamy także dwie osoby z profilu gastronomicznego.

 

W trzecim tygodniu, fotografowie zmienili swoje miejsce pracy. Znajduje się teraz ono bliżej hostelu, w którym mieszkają, z czego bardzo są zadowoleni. Pozostaną tam do końca stażu. Osoby z profilu fotograficznego na swoich praktykach robią zdjęcia miasta oraz piszą artykuły na temat swoich projektów, oczywiście w języku angielskim, który cały czas doskonalą. Edytują zdjęcia, tworzą liczne kolaże, pracują w programach graficznych.

Nie zawsze jest tak, że siedzą cały dzień przy pisaniu artykułów, czasem biegają po mieście w poszukiwaniu inspiracji do pracy.

W piątek organizują mini przyjęcie, na którym Paulina i Malwina będą przygotowywać pierogi, pizze oraz wiele innych pysznych potraw. To kulinarne wydarzenie będzie miłym zwieńczeniem pobytu w Wiedniu a towarzystwo na nim będzie międzynarodowe. Jean (mentor) zaprosił na to przyjęcie swoich przyjaciół, z różnych zakątków świata.

 

Poniżej kilka linków do ich prac:

 

Justyna Witwicka; Opis wizyty na pokazie nowej kolekcji w sklepie z eko odzieżą: https://steemit.com/fashion/@covermaker/how-green-is-your-shirt

 

Paulina Czubak; Zdjęcia i opis graffiti które znajdują się przy Kanale Dunaju i porównanie ich do polskich: https://steemit.com/photography/@ideamachine/street-art

 

Malwina Urbanek; Opis wizyty w Muzeum Sztuki Współczesnej: https://steemit.com/museum/@inyoursteem/viennese-museums

 

Justyna Faluta; Opis naszego nowego miejsca pracy i tego co robiliśmy tamtego dnia: https://steemit.com/life/@globalschool/new-working-place-and-plans-for-today

 

Monika Koprowska;  Opis i edycja zdjęć jej autorstwa: https://steemit.com/photography/@globalschool/my-photos

 

Kucharze natomiast nieustannie doskonalą swoje umiejętności zawodowe.

Michał odbywa swój staż we włoskiej restauracji Sale e Pepe. Nasz pracowity kucharz robi pyszną pizze, desery, pastę oraz jak to wszystko ładnie i poprawnie zaserwować. Codziennie wieczorem częstował wszystkich w hostelu zrobioną przez siebie pizzą.

Restauracja Michała przygotowuje również lunch boxy, które uczestnicy dostają na czas, gdy są na praktykach.

Karolina odbywa staż w restauracji Das Bacher, której właścicielem jest Węgier. Restauracja specjalizuje się w daniach kuchni austriackiej, Karolina codziennie dzielnie zmaga się z nowymi wyzwaniami kulinarnymi. Jej specjalnością stały się zapiekane ziemniaki krojone w łódeczki.

 

Praktyki przebiegają w miłej atmosferze, ale nie samą pracą człowiek żyje. Regularnie odwiedzają wystawy i galerie sztuki. Duże wrażenie zrobiła na wszystkich wystawa „WOW! The Heidi Horten Collection“ oraz obrazy Keith Haringa - amerykańskiego artysty współczesnego tworzącego w nurtach pop-art i street art.

 

 

Dodatkowe relacje z pobytu:

-Bilbao

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/806715776180633

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/806310072887870

-Mediolan

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/809029759282568

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/809079859277558

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/805270056325205

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/804748489710695

-Wiedeń

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/809314542587423

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/809044155947795

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/805706452948232

https://www.facebook.com/legnica.ckziu/posts/805242769661267

 

 


JG



o © 2007 - 2018 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl

Twój afisz
na grupie Otomedia.pl
zadzwoń: 512 745 851
e-mail: reklama@otomedia.pl
Znajdź wydarzenie
na naszym afiszu
Znajdź wydarzenie
na naszym afiszu
Twój afisz
na grupie Otomedia.pl
zadzwoń: 512 745 851
e-mail: reklama@otomedia.pl